November 2024

Hoop

Venen. Kraanvogels (Grus grus) komen er graag, maar in Nederland is er weinig meer van over. In veel gevallen ook nauwelijks iets te herstellen. Met name vanwege landbouwkundige belangen. Zeker onder dit politieke gesternte waar de grote dossiers op tafel als sneeuw voor de zon moeten verdwijnen als de zelfgecreëerde "migratiecrisis" maar opgelost wordt. Panem et circenses. De Romeinen wisten het al: de gunst van het volk winnen door te voorzien in oppervlakkige behoeften. Net als voor dood zijn geldt voor domheid dat alleen anderen er last van hebben, helaas.

Lees meer »
Oktober 2024

Kiezen

We begonnen het Dutch Birding weekend in de Amsterdamse waterleidingduinen, waar de Bosgors (Emberiza rustica) die we op het oog hadden die nacht besloten had dat het mooi was geweest met de fotografen. Een hapaxje dat nog even blijft staan dus.

Lees meer »

Fluisterspel

We zaten rustig buiten. Er werden wat plantjes verpot. De welbekende Roodmus (Carpodacus erythrinus) deed mijn hart niet meteen sneller kloppen. Al een tijdje komen dezelfde soorten door. Maar de najaarstrek lijkt toch echt begonnen, dus vrij snel keek ik op het scherm. "Bruine vliegenvanger" was er te lezen, met de toevoeging "Dark-sided flycathcher!". Dat zijn verschillende soorten! Ik was er niet op voorbereid, had ingezet op leren van kenmerken van Taigavliegenvanger (Ficedula albicilla) en dus kon ik de bijgevoegde foto's niet op waarde schatten. Ik kende geen enkel kenmerk van beide soorten...! Het thuisfront en de kleine man gingen naar de moestuin met een bijna retorisch "Ik zie wel of je er straks nog bent".

Lees meer »
September 2024

Twee-en-een-half

September 2022 zouden we weer met Martijn (Birding Holland) de zee op gaan. Dat boek je ruim vooraf, zo'n half jaar. Anders zit het vol. Het weer was goed. Aanlandige wind, kans op regen. De boot zou niet uitvaren. Bijzonder, want we hadden wel eens steviger gehad. Omdat de dag toch gereserveerd was, keken we over zee vanaf de Maasvlakte. Van alles te zien.

Lees meer »
Augustus 2024

3:42

Een heerlijk weekend bij en met mijn ouders. Dat stond ons te wachten. We verheugden ons erop. Al een tijd. Struinen door kalkgraslanden en hellingbossen. Op zoek naar planten, libellen en vlinders. Donderdagnamiddag vertrokken we al.

Lees meer »

1000

Er was een wedstrijd, bleek. Ik deed mee, bleek. Ik bleek ook dé persoon om te verslaan, bleek. Ik wist van niks.

Lees meer »

Jinxed it...

Een collega zei "Je hoeft eigenlijk niet heel vaak weg voor die hobby van jou!". Waarop ik antwoordde dat het de laatste tijd inderdaad best meeviel, omdat veel van de soorten dit jaar in een weekend hadden gepast én omdat je minder vaak acuut weg hoeft als de lijsten wat langer worden. Nu is mijn lijst zeker nog bescheiden, maar toch lang genoeg om af toe over te kunnen slaan.

Lees meer »
Juli 2024

Zwart

Vakanties zijn met de komst van de kleine man veranderd. Nog steeds aangenaam, leuk en mooi, maar wél veranderd. Zo kiezen we wezenlijk andere plekken uit om te verblijven, is de dagindeling anders en blijft uitrusten nog ingewikkeld.  Zonder de kleine man kwamen we óók "moe" terug van vakantie. Omdat we die ene wandeling, die ene soort, dat ene gebied tóch nog even wilden meepakken. De ambitie is bijgesteld. Dat houdt het behapbaar met z'n drieën. We hebben het aantal soorten dat we ergens graag willen zien verlaagd naar één, maximaal vijf. Uiteindelijk raken we ook jarenlang gebonden aan vaste vakantieperiodes. Kwestie van accepteren en weer aanpassen.

Lees meer »

Mentale kramp

Twitchen wordt weleens weggezet als een vorm van mentale kramp. Dat klopt. En ik had er last van. Na een week vakantie in de bergen hadden het thuisfront en ik nog een week vrij, maar draaide de kleine man zijn normale schema. Daardoor hadden we tijd om sinds lang nog eens samen te gaan lunchen. We hadden ons erop verheugd.

Lees meer »
Juni 2024

Geloof...

"Science, Taking the fun out of guessing since 1600". Dat zou ik nog wel eens een mooi t-shirt vinden om eerlijk te zijn. Het bestaat ongetwijfeld. Helaas heeft het grootste deel van het twitchen - en dan vooral de daarbij voor de plusjes en minnetjes zo essentiële Nederlandse lijst - weinig te maken met wetenschap, maar vooral met geloof en onderbuikgevoel. Vaak van mensen die in ieder geval zelf vinden dat ze, terecht of niet, bovenop de apenrots zitten.

Lees meer »
Mei 2024

Dagbesteding

Net iets minder dan half grappend vergelijk ik het moestuinencomplex waar mijn vrouw een tuin heeft graag met een dagbesteding voor ouderen. De zwaar sociaal gecontroleerde mores van de oude garde gaan daar maar moeilijk samen met de broodnodige verjonging. Jaarlijks hoogtepunt is de levering en verdeling van de stalmest. Ik verwijs iedereen met liefde naar de serie die over dit bewuste complex gemaakt is door Omroep Brabant.

Lees meer »

Champagne

Nu geaccepteerd is dat de met afstand zeldzaamste Nederlandse soort weer uitgestorven lijkt te zijn (althans, anders zijn de in het gebied genomen maatregelen voor mij niet uit te leggen; er ligt een dijk op de vliegplek) terwijl we in 2021 de vliegplek op een tiental meters misten en er in 2022 en 2023 de soort niet vonden, miste er nog één soort op de libellenlijst: Donkere waterjuffer (Coenagrion armatum).

Lees meer »
April 2024

Automatische piloot

Hoewel zondagmiddag al ontdekt, werd zondagavond pas bekend dat in Zeeland een Citroenkwikstaart (Motacilla citreola) was gezien. Dat uiteraard op zo'n tijd, dat het voor mij niet meer met daglicht te halen was, het bed-ritueel in acht genomen. De bekende "zondagavond-piep". Het had zo mooi kunnen zijn... .

Lees meer »

Leeftijdsdiscriminatie

Ooit zag ik een al wat oudere documentaire over twitchen aan de andere kant van het Kanaal. Daarin komt onder meer een meisje van rond de 10 jaar voor, die een levenslijst heeft die langer is dan die van menig ander Britse twitcher. Ze gaat al vanaf haar geboorte mee met haar ouders, die dezelfde hobby delen, maar toch zet dat kwaad bloed. Daar moest ik aan denken toen ik woensdag samen met de kleine man een Iberische tjiftjaf (Phylloscopus ibericus) in onze stad bezocht.

Lees meer »
Maart 2024

Canada

Het was nooit de bedoeling om naar Finland op stage te gaan. Die stage heeft echt alleen maar goede dingen opgeleverd, maar het was tweede keus. Ik wilde naar Canada. Dat wil ik nog steeds, maar geweest zijn we er nog niet.

Lees meer »

First World Problems

Toen een Zwartkoprietzanger (Acrocephalus melanopogon) werd gevonden vlakbij de stad die ik voor het eerst alleen thuis noemde, had ik direct zin om te gaan. Het is pas de derde voor Nederland en daarvan hoorde ik in 2016 alleen de eerste.

Lees meer »
Februari 2024

Statler en Waldorf

Het was vroeg. Zo vroeg, dat de kleine man nog maar nét zijn oogjes open deed om "naar het grote bed" te verhuizen. Snel koffie zetten, ontdekken dat ik vergeten was brood uit de vriezer te halen, briefjes schrijven voor het thuisfront en de kleine man. Als een schim proberen een jas en schoenen te veroveren. "Papa!". "Papa gaat vogels kijken". Ontroostbaar. In de auto. Genieten van de ruimere snelheidslimiet.

Lees meer »
Januari 2024

Gemiddeld ellendig

Klapeksters (Lanius excibutor). Ik vind ze geweldig. Als bewoner van eveneens (bijna) uit Nederland verdwenen structuurrijke heiden en hoogvenen, sinds enkele decennia nog slechts wintergast in Nederland. Niet alleen zijn ze fantastisch om te zien, het is ergens ook nauwelijks voorstelbaar dat deze slechts lijster grote vogels leven van bijvoorbeeld kleine zoogdieren, hagedissen en dergelijke! Ik probeer elke winter wel een vogel in de buurt te bezoeken of -toen ze via waarneming.nl nog geteld werden- er zelf een te vinden in een niet al geclaimd (en dus minder kansrijk) plot.

Lees meer »

Het moet en het zal

In de ogen van mensen om mij heen neemt mijn vogels kijken soms een vorm aan die iets weg heeft van een lichte obsessie. Zelf weet ik het niet, ervaar ik dat niet. Het zit mij in ieder geval niet in de weg en lijkt mijn functioneren ook niet direct negatief te beïnvloeden. Denk ik. Toegegeven: zo af en toe zijn er vogels die "moeten en zullen", vooral omdat ze inhaken op wat andere stoornissen. De Zwartbuikwaterspreeuw (Cinclus cinclus cinclus, een wetenschappelijke naam die te mooi is om niet op te schrijven) van Zoetermeer werd er zo een. 

Lees meer »
December 2023

Pia

Waarneming.nl is, denk ik, het eerste en tegenwoordig grootste, inmiddels internationale vooral door het Nederlands taalgebied gebruikte platform waarmee natuurwaarnemingen digitaal kunnen worden vastgelegd en gedeeld. Ook ik gebruik het veel, bijvoorbeeld voor mijn eigen administratie.

Lees meer »

Onderscheidend

Pestvogel (Bombycilla garrulus). In een ver verleden, toen correlatie en causatie niet werden onderscheiden, in verband gebracht met verspreiding van de pest, tegenwoordig de winterse heilige graal van de hobbyfotograaf. Wat betreft het verschil tussen correlatie en causatie hollen we tegenwoordig weer hard achteruit. Althans, na alle "Truus van drie hoog achter wetenschap" rond COVID-19, wijst ook de recente verkiezingsuitslag die kant op... .

Lees meer »
November 2023

Van kindsbeen af

We hadden plannen. Die zouden ons brengen richting de stad aan de Rijn waar we in een steeds verder verleden studeerden. We hadden ook bedacht daar zo optimaal mogelijk mee om te gaan. Rijden in het middagslaapje van de kleine man. Met nog een uur te gaan piepte de telefoon...

Lees meer »

Gevoel...

Als het gaat om handelingsperspectief, is gevoel niet de beste raadgever. Denk ik. Behalve in de zin van het wekken van nieuwsgierigheid, het initiëren van verder onderzoek of in acuut levensbedreigende situaties. Daarmee bedoel ik kiezen op gevoel. Dat kan eigenlijk alleen in een situatie waar al het overige gelijk is en toch een keuze gemaakt moet worden óf in de situatie dat er geen informatie is en geen tijd om die te krijgen. Dat is zeldzaam.

Lees meer »
Oktober 2023

De een zijn dood...

Buitenkansjes, zijn die er wel voor vogelaars? Daar zat ik over na te denken toen we terugreden vanuit Yerseke en de hele auto verder sliep.

Lees meer »

Een vliegende vogel vindt altijd wat

We hebben nooit een excuus nodig om naar Texel te gaan, maar het Dutch Birding weekend is altijd een mooie gelegenheid. Wat betreft echte zeldzaamheden waren mijn verwachtingen niet hoog gespannen, gegeven dat alleen zaterdagnacht bij draaiende wind wat aankomst van nieuwe vogels te verwachten was.

Lees meer »
September 2023

You see but you do not observe

Kijken, waarnemen en zien zijn wezenlijk andere dingen. Al kijkend neem je dingen waar en al ziende weet je waar je naar kijkt en dus wat je waarneemt. Zoiets. Daarom is "vogels spotten" ook zo'n verschrikkelijke terminologie; het impliceert slechts kijken en daarmee desinteresse in hetgeen je waarneemt. Zien is kennen, weten we van vroeger. 

Lees meer »
Augustus 2023

Troostprijs?

Als het om topsport gaat, bestaan er geen troostprijzen. In de documentaire "Faster" uit 2004 over wat nu MotoGP is (die ik iedereen overigens met klem aanraad), doet een journalist de gevleugelde uitspraak "There is only one winner, which means some poor sod has got to come second". Daarmee vergelijkbaar: De grote baas van het snooker -Barry Hearn- is tegen een basissalaris voor de top 50 spelers ter wereld. "I don't pay losers", liet hij optekenen.

Lees meer »
Juli 2023

Altijd gaan...?!?

Er zijn maar heel weinig regels voor "vogels kijken", "natuurbeleving" of wat dan ook. Bezig zijn met respect voor je omgeving, zonder verstoring te veroorzaken en gezond verstand gebruiken. Meer is niet nodig. Al twitchend gedraag ik mij hetzelfde, al sta je dan niet altijd vooraan en heb je niet altijd de beste foto. Maar, inmiddels heb ik geleerd dat als het om twitchen gaat er één extra regel geldt: Altijd gaan! Als het te regelen valt en niet bij voorbaat kansloos is, altijd gaan. Je hoeft door twijfel, plichtsbesef, "wat zullen ze denken" en wat dies meer zij maar een paar keer onnodig achter het net te vissen om die ongeschreven regel te achterhalen. Vaak is gevoelsmatig direct duidelijk wat een goed plan is. En dan gaat het hoofd aan... .

Lees meer »
Juni 2023

Taxonomie

In vogeljargon is een "armchair-tick" een plusje voor je lijst, zónder dat je daar apart voor naar buiten bent geweest. Meestal omdat een ondersoort die je had gezien soortstatus krijgt (de inverse bestaat dus ook, al ken ik daar geen term voor). Taxonomisch geschuif, met andere woorden.

Lees meer »

Micro-gasm

Toen ik mijn eerste serieuze vogelboek doorbladerde en mijn oog viel op Koningseider (Somateria spectabilis) vormde zich acuut de wens om die soort ooit te zien. Het thuisfront had dat ook. We planden een "zomervakantie" rond specifiek deze soort. Het moment waarop je de soort voor de eerste keer ziet is dan moeilijk te beschrijven. "Birdgasm" is een term die wel eens voorbij komt en misschien passend is. Dat gevoel bleef de hele vakantie. Elke keer als we weer een Koningseider vonden. De twee keer dat ik de soort in Nederland zag, bleek de liefde nog niet verwaterd, zogezegd. Zeker niet toen ik hem in 2018 voor mijn gevoel "vond", nadat de vogel al een paar dagen niet meer gezien was.

Lees meer »
Mei 2023

Grensgevallen

Ze begonnen eigenlijk op 11 mei 2023, de grensgevallen, in een meimaand die zich kenmerkt door de weinige bijzonderheden.

Lees meer »

La vie bonne

Het was - door omstandigheden - alweer vier jaar geleden dat we samen buiten de bekende paden op vakantie gingen. Bovendien voor het eerst met z'n drieën. Daarom hakten we de rit in tweeën en experimenteerden we dus ook met de combinatie kleine man x hotelovernachting.

Lees meer »
Maart 2023

Pahempi toistaan

Al een hele poos heb ik het voornemen om de Pallas' boszanger (Phylloscopus proregulus) van Leiden te bezoeken. Het zijn echt leuk getekende, drukke vogeltjes die ik - hoewel jaarlijks aanwezig - in Nederland bovendien maar één keer eerder zag. Een hapaxje dus. Ook al een hele poos lukt dat bezoek niet. Zo liet ik bijvoorbeeld de Alpenheggenmus (Prunella collaris) van Binnenlandse Zaken voor gaan. Dat klopt ook, want lifers gaan voor soorten die nieuw voor de Nederlandse lijst zijn (Alpenheggenmus) en die gaan op hun beurt weer voor hapaxjes en nice-to-haves. Maar ook de Roodhalsgans (Branta ruficollis) van Moergestel ging voor; een nice-to-have die met z'n drieën goed te bezoeken was en ook door het thuisfront wordt gewaardeerd. Een spur-of-the-moment (half) dagje Texel betekende dat we twee keer langs de Pallas' boszanger te Leiden reden, maar daar niet stopten. Dat tot groot vermaak van het thuisfront.

Lees meer »

Kryptonite

Er zijn van die soorten die je meer dan anderen ook héél graag wilt zien in Nederland, maar die maar niet willen lukken. Citroenkwikstaart (Motacilla citreola), maar vooral Alpenheggenmus (Prunella collaris) vallen bij mij in die categorie. Pleister op de wond is misschien dat pas 18 Alpenheggenmussen ooit Nederland hebben aangedaan, al werd het leeuwendeel daarvan na 2000 opgemerkt.

Lees meer »

Rondje Delta

's Winters is de delta een prima plek om vogels te kijken. Dat deden we deze winter - net als elke winter - dan ook al een paar keer. Het is tenslotte dichtbij huis. Luxe. Je kunt er bij wijze van spreken niet vaak genoeg komen. Toen bleek dat de kring haar meer of minder traditionele Zeezandexcursie weer organiseerde en bovendien bleek dat de grootouders graag op wilden passen, sloten we graag aan.

Lees meer »
Februari 2023

I love it...

...when a plan comes together. De gevleugelde woorden van Kolonel John "Hannibal" Smith. Sigaar omhoog, grote glimlach.

Lees meer »
Januari 2023

Misleid

In een druk recreatiegebied onder de rook van Vlaardingen (uitgaande van de dominante windrichting meer precies het Botlekgebied) overwintert in ieder geval sinds tweede kerstdag vorig jaar een Dwerggors (Emberiza pusilla). Dwerggorzen worden iedere winter wel gevonden, maar het zijn bovenal heel mooi getekende en gekleurde gorsjes, wat ze erg aantrekkelijk maakt. Omdat ze graag op de grond hun kostje bij elkaar scharrelen, waarbij ze makkelijk verdwijnen tussen kruiden of struiken, is het niet perse eenvoudig om ze mooi te zien. De vogel van Vlaardingen, zo deed de ronde, was een uitzondering op de regel. Naar verluid langdurig open en bloot foeragerend, wat enkele wereldplaten leken te onderstrepen.

Lees meer »

Onbeduidend

Op een regenachtige dinsdagmiddag, nadat de timmerman die het leven van de carport aanmerkelijk heeft verlengd was vertrokken, staarde ik tijdens een pauze in het schrijfwerk naar het startscherm van waarneming.nl. Dat geeft rust, afleiding en informatie tegelijk. Mijn oog viel toevallig op Rosse franjepoot (Phalaropus fulicarius) en ik klikte door naar de foto's, omdat van de soort soms best gave foto's worden bijgevoegd. Rosse franjepoot op ruwe zee of iets dergelijks. Dat viel tegen, maar nét voordat ik weer verder wilde gaan met mijn leven zag ik "Chaam - Bleeke Heide" als locatie staan. Toen was ik wakker! Dat is namelijk vlakbij huis en wel zover in het binnenland, dat het toch zeker niet de eerste plek is waar je die soort verwacht. Het is niet ongehoord, Rosse franjepoot in het binnenland, maar alledaags is het toch niet.

Lees meer »
December 2022

Jääkyyhky

"Gewoon" ergens rustig een dagje vogels kijken had er na medio november niet ingezeten toen de kerstvakantie begon. Natuurlijk, er waren voldoende leuke vogels dichtbij huis om niet te verhongeren. De Bruine boszanger (Phylloscopus fuscatus) in het Utrechtse bijvoorbeeld, waar ik op een behoorlijk regenachtige namiddag naar op zoek ging. Gewoon om te kijken of ik het geluid nu voldoende beheers om de vogel in mijn eentje op geluid te kunnen vinden. De regen zorgde ervoor dat ik (bijna) alleen liep en het lukte wonderwel om de vogel op geluid te vinden, daar een opname van te maken en hem of haar vervolgens ook te zien. Hoopgevend.

Lees meer »
November 2022

Lundi

We wilden met z'n drieën uitwaaien en besloten dat te doen aan de Brouwersdam. Daar is het vaak heerlijk uitwaaien. Bij aankomst konden we zien dat het niet waaide; er stonden tal van Belgische, Duitse en Nederlandse campers in gelid op de dam. Stoeltje op het asfalt en genieten! Ik kan mij daar maar moeilijk in verplaatsen. Kitesurfen, a la, maar met je snufferd boven het asfalt langs de weg in een stoeltje zitten... Als je íets verder rijdt, zit je in de natuur of in ieder geval iets dat daarop lijkt. Maar wie ben ik.

Lees meer »
Oktober 2022

De verjaardag van mijn broer

Het toeval wil dat we de verjaardag van mijn broer vieren in een weekend in de laatste helft van oktober. Daar had hij geen invloed op. Naast uit eten met de familie lijkt het ook traditie te worden dat die dag een dwaalgast wordt ontdekt hinderlijk ver weg van de feestlocatie. In 2021, bijvoorbeeld, was dat de Renvogel (Cursorius cursor), dit jaar een Geelbrauwgors (Emberiza chrysophrys).

Lees meer »

Gegokt en...

Toen 08 oktober vorig jaar voor het eerst sinds 44 jaar een Amerikaanse zee-eend (Melanitta americana) in Nederlandse wateren werd gezien, waren wij net begonnen aan een fijn weekend Texel. Het laatste weekend met z'n tweeën. Tijdens datzelfde weekend werd óók een Swinhoes boszanger (Phylloscopus plumbeitarsus) gemeld. Je kunt dat hebben met eilanden, dat je er óf te vroeg bent óf te vroeg vanaf gaat. Dat bewuste weekend, vanuit het oogpunt van bijzondere vogels bezien, duidelijk te vroeg aanwezig.

Lees meer »
September 2022

Natuursnobisme

De ambitie is om met de kleine man natuur dicht bij huis te ontdekken. Dat vergt - zo is het idee - relatief weinig, is makkelijk last minute of zonder planning in te passen en zo kom je toch nog samen buiten én ontdek je misschien wel nieuwe pareltjes. Het begin - de Strijbeeksche Heide - viel met bijvoorbeeld onverwacht veel Klokjesgentianen (Gentiana pneumonanthe) in ieder geval niet tegen een tijd geleden, hoewel de aangegeven routes je toch vooral van de mooiste plekken leken weg te houden. Dat zal wel de bedoeling zijn want dat lijkt mode onder terreinbeheerders.

Lees meer »

Bij de avond behorend

Als afscheidscadeau kreeg ik van een van mijn nu oud-collega's het boek "Birdscapes" van Jeremy Mynott. Een zoektocht naar een antwoord op de vraag waarom vogels zoveel bij mensen losmaken - vogelaar of niet - en naar wat onze ervaring bij vogels ons over onszelf vertelt. Het leek hem passend en dat is het ook (Aanrader!). 

Lees meer »
Augustus 2022

Kansloos tegen sterke vliegers

Sommige dingen blijven buiten bereik voor gelegenheidsfotografen zoals ikzelf. Vliegende libellen op een fatsoenlijke manier fotograferen, bijvoorbeeld. Of eigenlijk: herkenbaar op de foto krijgen. Rustende of kleine territoriale libellen en juffers zijn een relatief dankbaar onderwerp. Althans, met wat geduld, goed kijken naar gedrag en als hun leefgebied dat toelaat. Maar de sterke vliegers waarvan de mannetjes "de hele dag" patrouilleren boven geschikt habitat op zoek naar vrouwtjes (en eten), dat is een ander verhaal.

Lees meer »
Juli 2022

Randfiguur

De buren, vermoed ik, vragen zich wel eens af of ik helemaal in orde ben. Ongetwijfeld doen meer mensen dat. Zelf denk ik van wel, maar ik kan mij voorstellen dat het wat raar overkomt als je 's ochtends de muren van je huis en de garage afzoekt op nachtvlinders of 's avonds de pergola met stroop staat in te smeren om dan in het donker met een zaklamp door je eigen tuin naar diezelfde pergola te sluipen. En als er dan nachtvlinders zitten - wat zij niet zien -  daar foto's van gaat staan maken (wat zij wél zien). Ik zou niet weten hoe ze anders te determineren.

Lees meer »

Ongeduldig?!?

Ik zie mezelf niet als een ongeduldig persoon. Wel raak ik snel "verveeld" in de zin dat ik veel uitdaging nodig heb. Maar misschien kan ik dat zelf ook niet goed beoordelen en moet ik het aan anderen laten.

Lees meer »

Perseverantia

Sinds ongeveer medio mei huist een Zomertortel (Streptopelia turtur) in "centrum" Breda. Dat ik dat bijzonder vind, komt vooreerst door mij beleving bij Breda. Het is een stad met weliswaar relatief veel "groen", maar - zeker buiten de wegbermen - zonder veel ruimte voor structuurrijke kruidenvegetatie, ruigte of overhoekjes. Er zijn uiteraard nog wel wat "vergeten hoekjes" zo her en der. Hoekjes die wachten op "ontwikkeling".

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb