Van kindsbeen af

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 20:09

We hadden plannen. Die zouden ons brengen richting de stad aan de Rijn waar we in een steeds verder verleden studeerden. We hadden ook bedacht daar zo optimaal mogelijk mee om te gaan. Rijden in het middagslaapje van de kleine man. Met nog een uur te gaan piepte de telefoon...

Rotszwaluw (Ptyonoprogne rupestris), Millingerwaard. Overwegend standvogel in Zuid Europa en als overzomerende trekvogel over ongeveer diezelfde breedtegraad oostelijk tot in China. Erg leuke zwaluwen die een nogal onopvallend (en daardoor opvallend) grijs uiterlijk combineren met guitige witte stipjes aan het uiteinde van de staartveren. In Spanje niet te missen, maar sinds 1800 niet meer dan negen kansen om de vogel in Nederland te zien, de eerste in 2006. Bovendien meestal alleen als langsvliegende vogel weggelegd voor de oplettende kijker en dus niet zo makkelijk voor de Nederlandse lijst.

Het plan bracht ons al een eind in de goede richting, maar niet ver genoeg. Ook nog geen tijd voor een dutje. Pas over een uur! Bovendien ten minste een uur en twintig minuten aanrijtijd.

Wat doen we?

Het halve huishouden stond gelukkig al in de gang voor de reis die we toch al gingen maken, dus boterhammen smeren, schone luier, kleine man onder de arm en we zien wel waar het schip strandt. Binnen ongeveer twintig minuten onderweg. Niet slecht, voor een dreumes!

Rotszwaluw (Ptyonoprogne rupestris), Klompenwaard, 26 november 2023

Binnen de grenzen van wat voor iedereen in de auto acceptabel is, wiegde de snelweg de kleine man veel te vroeg in slaap en vorderde de reis gestaag. Met nog een uur te gaan het zo geliefde "piepje in de rug". Wat kon er mis gaan? Met nog zes minuten te gaan het bericht "Nu kwijt".

Slik. Zucht. Slik.

Dát deed zeer, maar part of the game. "We gaan toch zeker even kijken? We zijn er nu toch", opperde het thuisfront. De motor draaide nog na aankomst toen het bericht "Weer op de oude plek" verscheen. Die oude plek was 50 meter terug!

Verrekijker uit de auto grissen, uitstappen...er vloog welgeteld één vogel: Rotszwaluw! Wat een geluk. Rotszwaluw!

Het motregende wat en op enig moment werd het koud en nat. Ik had geen tijd genomen om mijn jas aan te trekken...en het thuisfront zat nog met de kleine man in de nog warme en droge auto. Terug. Verrekijker wisselen, camera pakken. Thuisfront ophalen, kleine man warm aankleden. En stappen. Door de plassen. Aan de sloten van alle auto's zitten. Als het kan ook de velg. Lamp!

Terug naar de Rotszwaluw, die ook onze kant op kwam. Aanwijzen aan het thuisfront en de kleine man, inmiddels op de arm. "Coco!" Rotszwaluw ook door de kleine man gezien! Door met de boten op de rivier. Hondjes op de dijk! Auto's! Terug naar de droge, warme auto! Fantastische twitch, fantastische soort.

En het schip? Dat strandde niet. Tot bedtijd bij oom en tante de vrolijkheid zelve. Jong geleerd?