Perseverantia

Gepubliceerd op 2 juli 2022 om 18:07

Sinds ongeveer medio mei huist een Zomertortel (Streptopelia turtur) in "centrum" Breda. Dat ik dat bijzonder vind, komt vooreerst door mij beleving bij Breda. Het is een stad met weliswaar relatief veel "groen", maar - zeker buiten de wegbermen - zonder veel ruimte voor structuurrijke kruidenvegetatie, ruigte of overhoekjes. Er zijn uiteraard nog wel wat "vergeten hoekjes" zo her en der. Hoekjes die wachten op "ontwikkeling".

Zomertortel is een broedvogel van kleinschalig, structuurrijk cultuurlandschap. Dat is in de stad Breda naar mijn kennis en kunde mondjesmaat voor handen. Voor een soort waarvan de aantallen door jacht en intensivering van landgebruik heel erg hard (~97% sinds 1970) gekelderd zijn en nog steeds kelderen (het zou mij niet verbazen als we deze soort in Nederland kwijtraken) leek mij "centrum" Breda dan ook een bijzondere keuze. Meer optimaal geschikt leefgebied zou voorhanden zijn, denk je dan. Ook daarom vind ik het bijzonder.

Trend voor de Zomertortel (Streptopelia turtur) als broedvogel in Nederland.

De grafiek is gebaseerd op het Meetnet Broedvogels (BMP). Weergegeven is de jaarlijkse index van de broedpopulatie (rode punten) en de trendlijn (donkerblauwe lijn) en diens onzekerheidsmarge (lichtblauwe lijn).(SOVON 2022)

Toch blijkt op dezelfde locatie al enkele jaren op rij vanaf ongeveer mei één (dezelfde?) Zomertortel te huizen. Blijkbaar voldoet het gebied prima, om het even hoe ik ernaar kijk.

Zo'n bijzondere, met uitsterven bedreigde vogel op 14 minuten fietsen van je huis kun je niet laten schieten, nietwaar? Los daarvan zijn het hele mooie vogels met een fantastisch, iets melancholisch geluid. Je kunt ze niet vaak genoeg zien of horen. Bovendien: het kan zomaar eens je laatste zijn... .

Kortom: Na de melding in de lokale app groep toog ik vol goede moed die kant op om anderhalf uur rondfietsen later zonder de Zomertortel gezien of gehoord te hebben weer thuis te komen. Het kan verkeren.

Tijdje later probeerde ik het nog een keer, laat in de ochtend samen met de kleine man. Weer fietsten we ruim een uur rond. Weer geen Zomertortel. Het kan verkeren. De locatie waar de inmiddels circulerende foto's genomen waren, hadden we niettemin gevonden. Dat kan rondfietsen schelen, als je bereid bent op één plek je geluk te beproeven.

De volgende ochtend vóór vertrek naar Nijmegen met het eerste licht een tijdje op de bewuste plek gestaan. Geen Zomertortel. Het kan verkeren. Omdat andere mensen de vogel wél zagen, sommige meerdere keren, begon ik aan mezelf te twijfelen: scheld ik nu, bijvoorbeeld, overvliegende Zomertortel uit voor Turkse tortel (Streptopelia decaocto)? Ik zou beter moeten weten. Thuis de kenmerken er opnieuw op nageslagen: nee, ik schold helemaal niets uit. Ik had de vogel zelfs niet misschien gezien.

Ik liet het los. Bijna. Het zat niet lekker. Tijdje later in het weekend midden op de dag in de brandende zon een uurtje gepost: géén Zomertortel, wel verbrand. Het kan verkeren. Paar dagen later, na een bloedhete dag, laat in de koelere avond: géén Zomertortel. Inmiddels ging ik met de auto, omdat ik dan nóg sneller heen en weer kon komen en dus wat langer kon blijven.

Zomertortel (Streptopelia turtur), Breda, 01 July 2022

We deden allemaal andere leuke dingen en ik vergat de Zomertortel. Bijna... .

Eind juni keek ik nog een keer: de Zomertortel werd nog steeds gezien... . Nog één keer dan? Nog één keer dan! Vlak voor de avondschemering stond ik, tegen beter weten in, weer op de bewuste plek toen ik na ongeveer 10 minuten een kleine duif in de kijker kreeg die vanuit het noordoosten strak op mij afvloog. Getinte borst, witte buik, grijze ondervleugels: Zomertortel! Onze wegen kruisten elkaar!

Ook nu bleef ik een uur, maar dan om de Zomertortel te bekijken die op een verder onooglijke zendmast afwisselend zacht zong en uitgebreid poetste. Geen haast. Het licht werd steeds mooier, dus ik bleef nog even. Het geluid van de stad overstemde de zang, waardoor deze nog wat melancholischer leek te klinken. Zachter bovendien, dan in de natuurgebieden waar ik de soort vaker mocht zien en horen. Zou hij of zij een partner hebben? Vasthoudendheid. Een mooie eigenschap, die je van alles kan brengen, al bestaat daarvoor geen enkele garantie.

Maak jouw eigen website met JouwWeb