Verlangen

Gepubliceerd op 16 juni 2022 om 22:22

Er zijn van die soorten die je direct terugbrengen naar mooie plekken. Plekken waar het goed was. Voor mij is Struikrietzanger (Acrocephalus dumetorum) zo'n soort. De zang van die soort - het uiterlijk doet daar geen recht aan - roept bij mij acuut verlangen op naar lange Finse zomernachten. Nachten dat ik in bed lag te luisteren naar de Struikrietzanger in de aftakelende Rhododendron voor mijn huis, omdat ik nu eenmaal licht slaap. Nachten die we in het iets mistige veld doorbrachten zoekend en luisterend naar Nachtzwaluw (Caprimulgus europaeus), Krekelzanger (Locustella fluviatilis), Kwartelkoning (Crex crex), Noordse nachtegaal (Luscinia luscinia), Porseleinhoen (Porzana porzana) en Kleine sprinkhaanzanger (Locustella lanceolata). Struikrietzanger krijg je er dan bij. Nachten dat je, natuurlijk zonder paspoort of rijbewijs, staande wordt gehouden door de grenswachten omdat je op veel te kleine weggetjes dichtbij de "neutrale zone" tussen Finland en Rusland veel te langzaam rijdt en veel te vaak stopt. Je gaat het toch missen... .

Struikrietzanger (Acrocephalus dumetorum), Empel, 13 July 2022

Het zijn die herinneringen die maken dat ik altijd een beetje week wordt als ergens in Nederland een Struikrietzanger wordt gemeld. Aan de ene kant is het moeilijk om ze te negeren, aan de andere kant is het ook altijd een teleurstelling. Eentje nét hoorbaar, eentje overstemd door langs razende treinen, eentje tijdens amateur hour. Als er dan een vogel opduikt in je eigen provincie gaat het onweerstaanbaar kriebelen. Hardleers... .

De vogel huist als het ware in het laatste bosje in het uiterste puntje van de Koornwaard, zo ongeveer ín de Maas. Maar het was nogal lastig om de dingen bij elkaar te brengen. Werk aan de winkel thuis, visite, sociale wenselijkheden, venwitsnuiten die aandacht vragen, noem maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken.

De vogel werd op 04 juli ontdekt en op 13 juli was het dan zover. Kantoordag in Nijmegen brengt mij, zo bedacht ik op een helder moment, halverwege zo'n beetje in de Koornwaard en dankzij de kleine man ben ik toch altijd vroeg wakker. Kortom: vroeg weg, bijtijds in de Koornwaard, door naar kantoor en om 08:00 beginnen as usual. Dat was het plan. Iedereen, maar niets ontziend.

Dat een vogel er al een tijdje zit, betekent vaak ook dat weinig mensen nog de noodzaak voelen om er vroeg voor op te staan. De lege "parkeerplaats" deed vermoeden dat ik de enige was. Door een iets mistig veld liep ik de kleine kilometer door de uiterwaard richting het bewuste bosje, waar ik - na de kudde Koniks (Equus caballus var. konik) overwonnen te hebben - onmiddellijk werd getrakteerd op de iets trage, uiterst gevarieerde, maar met kenmerkende riedeltjes doorspekte zang van Struikrietzanger! Begeleid door onder meer Zwartkop (Sylvia atricapilla), Grasmus (S. communis), maar naast de rivier en een klein beetje wind verder niets, verder niemand.

Ik heb eerst een tijd met mijn ogen dicht staan luisteren. Pas na een tijdje bedacht ik geluidsopnames te maken en nog veel later zag ik ook fotokansen (in het kader van beter doen). Allemaal secundair. De Struikrietzanger en ik, samen terug naar waar het goed was. Daar ging het om. Dat was er aan de hand.

Het was lastig om weg te gaan. Maar ja, deel van het plan was ook om gewoon op tijd te beginnen op kantoor, zodat thuis niemand last zou hebben van mijn escapade. Nou ja, zo min mogelijk. Om 08:02 werd ingelogd. Finland was ik nog niet kwijt. Dit is dé Struikretzanger in Nederland (tot nu toe). 

Struikrietzanger (Acrocephalus dumetorum), Empel, 13 July 2022

Maak jouw eigen website met JouwWeb